Trotsålder.

Jag vill minnas att jag har hört att 3 årstrotsen är omedveten och oförstående medan 5 årstrotsen är medvetande. Våran 5 åring här hemma är riktigt på krigsstigen vad det gäller de mesta. Mat som inte vill ätas, det ska gärna bestämmas och svansas efter hennes pipa. Får man inte som man vill så lägger man sig gärna på golvet och skriker så hela familjen får tinnitus. Lillebror åker på både en och annan snyting och förstår inte alls varför storasyster är så arg. Snart börjar 5 åringen skolan och det ser hon fram emot. Dock kan jag tänka mig att även det blir en prövning för humör och trots. Det blir mycket i den lilla huvudet som ska analyseras och tas in. Att hela tiden utvecklas och lära tar på krafterna.
 
Vi har faktiskt varit väldigt förskonad från trots det senaste men hips vips dyker den upp igen. Det går i perioder, och precis som oss vuxna har ju även barn dåliga perioder i livet. När nu lillan går ur trotsen så är det väl Lillemans tur, men det ska gås igenom och man får ladda upp för framtida fighter.
 
Ingen dag är ju den andra lik. Ibland blir dagen bara blä och trots från morgon till kväll och sen kommer det dagar som är hur bra som helst man får njuta av det goa stunderna och hela tiden tänka att det är övergående. För visst tar det på föräldrakrafterna att hela tiden behöva argumentera och ibland känner man nästan att 5 åringen vinner över en i argumentation och det är nästan så man blir stum av lillans argument för hon är allt annat än dum, snarare väldigt smart och vet vilka knappar man trycker på ;)
 
Det gäller att vara förstående och pedagogisk, vilket inte alltid är det lättaste men man får räkna till 10 och tänka pedagogiskt. Heja alla föräldrar där ute förstår ni vilket toppen "jobb" vi gör!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0